Blogg | Spröjs och spröjsade fönster genom tiderna | DOFAB
HemDörrarBLOGGSpröjs och spröjsade fönster genom tiderna

Spröjs och spröjsade fönster genom tiderna

0 kommentarer

 

Allmogefönster med så kallade 2falska flaggpostfönster" där glaset bryts av en 24 mm spröjs 1/3 upp som skapar höjd utan att stjäla glas.
Allmogefönster med så kallade ”falska flaggpostfönster” där glaset bryts av en 24 mm spröjs 1/3 upp som skapar höjd utan att stjäla glas.

Idag är spröjs en dekoration och något som formar fönstret och intrycket av hela huset. Men de första spröjsen hade enbart praktisk funktion. Under 1600-talet var glas dyrbart och eftersom de munblåstes och dessutom var mycket sköra så kunde de endast tillverkas i små dimensioner. Spröjs var då av bly och förstärktes med bland annat rönn och längre fram av järn. Spröjs av bly ersattes med spröjs av trä under 1700-talet då trä var ett tåligare och starkare sätt att fixera glasen. Detta var viktigt då man endast hade en enkel båge och glasen blev allt större. Det var vid den här tiden som spröjsen började dekoreras med olika profiler.

Ytterligare 100 år hade tekniken gått så snabbt att man inte längre behövde spröjs som en funktion att hålla samman bågen och man kunde både tillverka fönster som inte hade spröjs alls, eller spröjsade fönster som hade välvda eller andra former bara för att det var vackert.

Spröjsade fönster kring sekelskiftet var ett sätt för arkitekten att visa sin särart och exempel på detta är t.ex. Jugend i början på 1900-talet där de övre bågarna ofta hade småspröjsade fönster. Lite senare är det även vanligt att den nedre bågen får täta spröjs för att modet från 1930 och framåt sedan ska leda oss bort ifrån spröjs alltmer.

Det som har hänt på 2000-talet är en revolution åt båda hållen- antingen inga spröjs oavsett storlek – eller massor av spröjs oavsett typ av hus. Det är helt enkelt upp till var och en och vart och ett hus att välja spröjs.

Spröjs är en av pelarna i DOFAB. Därför har vi också flest olika typer av spröjsade fönster och det fina är – att du väljer hur det ska se ut.

Våra spröjs är först uppdelade i två typer; dels helt genomgående spröjs (det vill säga att de bryter glaset och du får två glaskassetter) , dels wienerspröjs som ligger utanpå glaset men med glaslister emellan så de ser genomgående ut. Wienerspröjs är 24 mm breda och är ritade för att likna kittfals på utsidan och en traditionell pärla på insidan. Dessa använder vi oftast på allmogefönster i äldre hus eller nya hus där man vill ha en äldre stil.

Dofab spröjs 24 mm wienerspröjs
Dofab spröjs 24 mm wienerspröjs med allmogeprofil

Du kan även få dem helt raka utan allmogeprofil och dessa använder vi ofta i moderna hus eller funkishus. Dessa spröjs är utanpåliggande, men du kan inte ta av dem. De är noggrant anpassade och limmade och målade för hand för perfekt finish. De är också väldigt nätta, eleganta och vackra.

Dofab spröjs med rak profil
Ytterdörr med glasbrytande spröjs i ovanljusYtterdörr med glasbrytande spröjs i ovanljus

De glasbrytande spröjsen finns i olika bredder och även bredder som du själv väljer. Dessa spröjs kan även bli så breda att vi använder dem till avdelare i t.ex. dörrar och entrédörrar. Spröjsen har även droppnäsa och denna kan du få som trä eller i aluminium. Båda målas in i samma kulör som det övriga fönstret.

Dofab spröjs i flaggpostfönster
Dofab spröjs i flaggpostfönster

Val av spröjs och profil är viktigt för helhetsintrycket, det är faktiskt helt avgörande. Vi hjälper dig gärna och vi ritar gärna upp olika förslag. Maila oss på info@dofab.se och känn dig varmt välkommen att prata spröjs!

0 kommentar