Blogg | Hälsa våren med en vikdörr och släpp in naturen! | DOFAB
HemBLOGGHälsa våren med en vikdörr

Hälsa våren med en vikdörr

0 kommentarer

Nu står våren för dörren och visst längtar man efter att kunna sitta i den friska luften? Vi tycker att vikdörren är ett otroligt bra alternativ om man vill förlänga våren och sommaren på bästa tänkbara sätt! Den gör att ditt hus blir ett med naturen och känslan när en hel fasadvägg öppnas upp är… FANTASTISK ?

Utvändigt, öppnas utåtgående mot en stenlagd terrass

Det är viktigt att kunna anpassa vikdörren eftersom olika hus har olika behov. Med eller utan spröjs, storlek, kulör och olika öppningsmöjligheter. Valmöjligheterna är många. Eftersom fönsterna på resten av detta hus har spröjs valde man det även på vikdörren. Kulören är grön RAL 6020 utvändigt och vit RAL 9010 invändigt. Fördelen med att ha en vit insida är att solljuset reflekterar bättre och därmed upplevs insidan som ljusare och luftigare.

Hur fungerar en vikdörr?

  • En vikdörr består av flera dörrblad som viks utåt.
  • Du kan ha öppningen antingen i någon sida eller i mitten. Monteras på en skena i ovankant
  • Du kan öppna upp ett eller två dörrblad eller alla- allt efter hur stor öppning du vill ha.
  • Dörrbladen löper i en skena som är fäst i karmens ovandel och vikdörren har en styrskena på tröskeln.

 


Invändigt, öppnas från matplatsen i köket

Bra att tänka på:

  • Ska vikdörren finnas i ett full- eller ickeisolerat utrymme?
  • Vilka öppningsmöjligheter är optimala för mitt hus?

Vikdörren på bilderna tillhör en barnfamilj som bor i huset tillsammans med sina tre hundar. Det är förmodligen fullt av lek och aktivitet i trädgården och dessutom går glaset i dörrbladen hela vägen ner till golvet vilket kräver ett personsäkerhetsglas enligt Boverkets byggregler. Då kan man spela fotboll och springa in och ut utan att riskera att glaset i partiet ska framkalla någon skada.

På bilden här syns rännan som sitter på karmens ovankant. Denna kan döljas med en utvändig list eller panel om man vill det.
Här ser du styrrännan som sitter på tröskeln och som styr bladen och håller dem på plats. Här är det viktigt att hålla skenan fri från smuts och grus så att dörren löper fritt.

Tveka inte om du har några frågor eller önskemål om vikdörrar- vi hjälper dig gärna!

0 kommentar