Blogg | Kulörer i RAL och NCS - vad är skillnaden? | DOFAB
HemBLOGGKulörer i RAL och NCS – skillnader, fördelar och perfekta val

Kulörer i RAL och NCS – skillnader, fördelar och perfekta val

0 kommentarer

Har du svårt att välja kulörer till dina nya fönster eller din nya dörr? Är virrvarret av färgbeteckningar och koder förvirrande? Då har du kommit rätt för här ska vi enkelt reda ut skillnaden mellan två av de vanligaste färgbeteckningarna: RAL och NCS.

Vitt, svart, gult, rött, blått och grönt. Det är våra så kallade elementarfärger som människans hjärna uppfattar som ”rena”. Det vill säga elementarfärgen grön har inget inslag av rött utan är endast grön. Utöver dessa sex elementarfärger finns det 10 miljoner andra färger som beskrivs utefter hur mycket de liknar elementarfärgerna.

Kulörer i NCS

För att kunna organisera miljontals färger har det utvecklats olika färgbeteckningssystem. NaturalColor System (NCS) är ett internationell erkänt system som beskriver färger efter hur vi uppfattar dem. NCS baseras helt på opponentprocessteorin om hur människan ser färg och säger ingenting om vilka stimuli i form av t.ex. pigment eller elektromagnetisk stålning som har lett fram till våra synintryck. Systemet kräver inte några fysiska färgprover för att kunna förstås eller tillämpas.

NCS utgår från de sex elementarfärgerna: vitt W, svart S, gult Y, rött R, blått B och grönt G. Ingen elementarfärg har visuell likhet med någon annan elementarfärg.

Gullig ytterdörr i kulören NCS 2050-Y20R!
Gullig ytterdörr i kulören NCS 2050-Y20R!

Den blåa färgen i svenska flaggan har NCS-koden 4055-R95B. Det första ledet betecknar nyansen samt färgens styrka. I detta fall har den blåa färgen 40 % svarthet och 55 % styrka. Det som saknas för att för att nå 100 % av färgen är vitheten, det vill säga 5 %. Det andra ledet anger färgtonen som är 5 % röd och 95 % blå. Det är en något mörk, medelstark blå färg med en svag lila skiftning helt enkelt!

Kulturfönster från DOFAB i kulören RAL9010.
Kulturfönster från DOFAB i kulören RAL9010.

Kulörer  i RAL

Utöver färgsystem finns detfärgprovsamlingar. Där säger färgbeteckningen ingenting om själva färgen utan är bara ett listnummer. För våra produkter används i detta fall färgsamlingen RAL. RAL  är ett färgsystem   om utvecklades 1925 av RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung  för att skapa ett enkelt system för att visa olika kulörer. Det började med 40 kulörer men är numera över 200 i det som kallas RAL Classic och ännu fler i det som kallas RAL Design.

Med RAL menas vanligen RAL Classic, där kulörerna betecknas med ett fyrsiffrigt nummer. Bland RAL-kulörerna finns, till skillnad från bland NCS-kulörerna, bland annat fluorescerande färger. Vidare säger RAL-koderna inget om hur färgen skall blandas, även om de numera är systematiskt ordnade.

Tjusig ytterdörr i RAL3009!
Tjusig ytterdörr i RAL3009!

RAL Design är utvecklat för professionell färg design. Den innehåller 1688 färger ordnade systematiskt. All dessa 7 siffriga färg varianterna är definierade som extra RAL färger. Skillnaden mellan Design och Classic är att RAL Design följer ett system medan RAL Classics 4 siffriga kod inte hänvisar till nyans och ljushet. RAL Classic Den fyra siffriga RAL Classic koden har funnits på marknaden i över 70 år och är vida använd inom pulverlackeringsindustrin. Classic startade med 40 färger men har stigit och nu finns det över 250 olika RAL Classic färger på marknaden.

RAL grundades på initiativ av industrin och Målet var att standardisera gods- och kvalitetsmärkningen. 1927 följde den första RAL-färgstandarden då 40 färger klassificerades. Färgstandarden skulle användas i industrin och samhället.

DOFAB har RAL som vårt standardsystem främst för att RAL använts som standard i metallindustrin. Därmed kan du som kund t.ex. välja en RAL –kulör på fina fönster och dörrar och då samma kulör i fönsterbleck och plåtning utan att det kostar dig extra. Alla kulörer är inte standard på plåt, många är det jämfört med NCS som tack vare sin obegränsade mängd kulörer får en begräsning när det gäller att hitta samma nyans i plåt. Vår favoritfärg är såklart DOFABgrön RAL 6020!

Kulörer – tips när du ska välja

Vilken kulör du väljer är inte bara ett estetiskt val, kulören är också en av de faktorer som påverkar dörren eller fönstrets uttryck, upplevda storlek eller intryck på fasaden. Mörka kulörer förstärker profilen och gör att ytorna ser ut att ligga djupare in. Ljusa men starka kulörer får motsatt effekt där ytorna ser ut att ligga längre ut. Vad som syns mest är blanka och ljusa kulörer eftersom de reflekterar ljus.

Underbar ytterdörr från DOFAB i nyansen RAL7042!
Underbar ytterdörr från DOFAB i nyansen RAL7042!

När du ska välja kulör är det också viktigt att ta hänsyn till fasaden. Vill du att fönstret eller dörren ska sticka ut eller smälta in? En kulör som liknar fasadens minskar fönstrets eller dörrens betydelse samtidigt som en avvikande kulör framhäver detaljerna. Under vissa tider var det vanligt att öppningsbara delar betonades med en avvikande kulör. På större hus kunde också fönsteromfattningarna färgsättas så att de skulle likna sten.

Skulle du vilja ha en avvikande kulör är det en god idé att välja en nyans som ändå ligger nära fasadens kulörton eller svarthet. Det ger huset ett enhetligt intryck även om fönster och dörrar inte har samma kulör som fasaden.

Om du är osäker på vilken kulör du har idag så försök få med en bit som är i storleken av en gammal 5-krona så kan varje välsorterad färgaffär skjuta kulören till dig och du får en exakt ton.

Rivieran i Skåne med kulören NCS 3050-R80B!
Rivieran i Skåne med kulören NCS 3050-R80B!

När det gäller kulör på DOFAB sätter fantasin gränsen. Vi levererar alla kulörer – både NCS och RAL och både på in- och utsida av dina partier.

0 kommentar