Färg och kulör - Om vilka färger och kulörer vi använder | DOFAB
Hem Tillval Färg & kulör

Färg & kulör

Vi erbjuder både täckmålning i RAL eller NCS av både trä-och aluminiumdetaljer. Vi målar även gångjärn i samma kulör som fönstret. Andra behandlingar är oljebehandling eller endast impregnering om du önskar måla själv. Nedan kan du få tips på vad som bör tänkas på inför val av kulör, vilka olika typer av färgsystem det finns, och om vilka oljor vi använder.

Kulörer – tips när du ska välja

Vilken kulör du väljer är inte bara ett estetiskt val, kulören är också en av de faktorer som påverkar dörren eller fönstrets uttryck, upplevda storlek eller intryck på fasaden. Mörka kulörer förstärker profilen och gör att ytorna ser ut att ligga djupare in. Ljusa men starka kulörer får motsatt effekt där ytorna ser ut att ligga längre ut. Vad som syns mest är blanka och ljusa kulörer eftersom de reflekterar ljus.

När du ska välja kulör är det också viktigt att ta hänsyn till fasaden. Vill du att fönstret eller dörren ska sticka ut eller smälta in? En kulör som liknar fasadens minskar fönstrets eller dörrens betydelse samtidigt som en avvikande kulör framhäver detaljerna. Under vissa tider var det vanligt att öppningsbara delar betonades med en avvikande kulör. På större hus kunde också fönsteromfattningarna färgsättas så att de skulle likna sten. Skulle du vilja ha en avvikande kulör är det en god idé att välja en nyans som ändå ligger nära fasadens kulörton eller svarthet. Det ger huset ett enhetligt intryck även om fönster och dörrar inte har samma kulör som fasaden.

Om du är osäker på vilken kulör du har idag så försök få med en bit som är i storleken av en gammal 5-krona så kan varje välsorterad färgaffär skjuta kulören till dig och du får en exakt ton. När det gäller kulör på DOFAB sätter fantasin gränsen. Vi levererar alla kulörer – både NCS och RAL och både på in- och utsida av dina partier.

I det här klippet berättar Karolin mer om vad du bör tänka på.

Kulörer i NCS

För att kunna organisera miljontals färger har det utvecklats olika färgbeteckningssystem. Natural Color System (NCS) är ett internationell erkänt system som beskriver färger efter hur vi uppfattar dem. NCS baseras helt på opponentprocessteorin om hur människan ser färg och säger ingenting om vilka stimuli i form av t.ex. pigment eller elektromagnetisk stålning som har lett fram till våra synintryck. Systemet kräver inte några fysiska färgprover för att kunna förstås eller tillämpas.

NCS utgår från de sex elementarfärgerna: vitt W, svart S, gult Y, rött R, blått B och grönt G. Ingen elementarfärg har visuell likhet med någon annan elementarfärg.

Kulörer i RAL

Utöver färgsystem finns det färgprovsamlingar. Där säger färgbeteckningen ingenting om själva färgen utan är bara ett listnummer. För våra produkter används i detta fall färgsamlingen RAL. RAL är ett färgsystem om utvecklades 1925 av RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung för att skapa ett enkelt system för att visa olika kulörer. Det började med 40 kulörer men är numera över 200 i det som kallas RAL Classic och ännu fler i det som kallas RAL Design.

Med RAL menas vanligen RAL Classic, där kulörerna betecknas med ett fyrsiffrigt nummer. Bland RAL-kulörerna finns, till skillnad från bland NCS-kulörerna, bland annat fluorescerande färger. Vidare säger RAL-koderna inget om hur färgen skall blandas, även om de numera är systematiskt ordnade.

RAL Design är utvecklat för professionell färg design. Den innehåller 1688 färger ordnade systematiskt. All dessa 7 siffriga färg varianterna är definierade som extra RAL färger. Skillnaden mellan Design och Classic är att RAL Design följer ett system medan RAL Classics 4 siffriga kod inte hänvisar till nyans och ljushet. RAL Classic Den fyra siffriga RAL Classic koden har funnits på marknaden i över 70 år och är vida använd inom pulverlackeringsindustrin. Classic startade med 40 färger men har stigit och nu finns det över 250 olika RAL Classic färger på marknaden.

RAL grundades på initiativ av industrin och Målet var att standardisera gods- och kvalitetsmärkningen. 1927 följde den första RAL-färgstandarden då 40 färger klassificerades. Färgstandarden skulle användas i industrin och samhället.

DOFAB har RAL som vårt standardsystem främst för att RAL använts som standard i metallindustrin. Därmed kan du som kund t.ex. välja en RAL –kulör på fina fönster och dörrar och då samma kulör i fönsterbleck och plåtning utan att det kostar dig extra. Alla kulörer är inte standard på plåt, många är det jämfört med NCS som tack vare sin obegränsade mängd kulörer får en begräsning när det gäller att hitta samma nyans i plåt. Vår favoritfärg är såklart DOFABgrön RAL 6020!

JOTUN Benarserie

Som standard använder vi Jotuns Benarserie då de både erbjuder standardoljor där du kan känna strukturen men även oljor som efter flera lager ger ett lackat utseende. De tar längre tid att stryka på, längre tid att torka, men det tar också mycket längre tid innan det krävs underhåll. En långsiktig, mycket vacker olja som tar fram det bästa i träslaget.

JOTUN Benar – Blank

En klar alkydolja för utomhusbruk. Kan även användas inomhus men ej på ställ- och sittytor. Produkten har god väderbeständighet och vattenfasthet. Produkten ger en blank väderbeständig film som skyddar träet mot gråning, förvittring och ger ett vackert utseende. Speciellt lämpligt för ädla träslag, till exempel ek, alm eller teak.

JOTUN Benar – Matt

Benar Matt är en alkydolja med mycket god väderbeständighet och vattenfasthet. Benar Matt ger en halvmatt, skyddande film och är speciellt lämpad som slutstrykning på ädla träslag. Benar Matt kan också användas som halvmatt slutstrykning på andra typer av underlag.

JOTUN Benar – UVR

Benar UVR ger ett elastiskt och mycket väderbeständigt skydd. Den minskar fuktinträngning i träet och har en svag gyllenbrun kulör som förstärker glöden hos tropiska träslag. Benar UVR innehåller UV-filter som skyddar träet mot missfärgning och gråning förorsakat av ljuset. Den ger en god inträngning och förankring till underlaget. Den behåller sin elasticitet under en längre tid och ger därför förstklassigt skydd av ädla träsorter. Benar UVR skall endast användas utomhus.

JOTUN Benar – Ädelträ

Benar Ädelträolja är en väderbeständig olja för uppfriskning och underhåll av ädla träsorter.

Innehåller UV-filter som skyddar träet mot missfärgning och gråning förorsakad av ljuset. Oljan innehåller pigment som ger en svag gyllenbrun egenkulör. Kulören förstärker glöden hos tropiska träslag. Benar Ädelträolja har en god inträngning och ger därför ett förstklassigt skydd för ädla träslag, där ett oljat utseende önskas.