Material - Mer om materialen vi tillverkar av | DOFAB
Hem Tillval Material

Material

Vi tillverkar våra fönster, dörrar och portar i framför allt fur och ek – men också andra material.  Nästan alla kan även levereras med en utvändig aluminiumprofil och denna målar vi i vilken kulör du vill. Vi kan till och med måla den lite mattare så den liknar trä. Allt för att nå det slutresultat du har funderat på och önskar. Nedan kan du läsa om de material vi använder och vad de har för specifika egenskaper som gör dem fantastiska!

Furu

Pinus Sylvestris) Färgen är gulvit då träet är nyhyvlat. Den yttre veden i stammen (splintveden) gulnar med tiden något. Splintveden kan med lätthet skiljas från kärnvirket som har en gulbrun till rödbrun kulör. Furu har en hög halt av harts men måste behandlas för ökad motståndskraft. Virket har en doft av färsk kåda och årsringarna varierar mycket beroende på växtplats. Barrträ med densitet på ca 510 kg/m³.

Lärk

(Larix decidua) Splintveden sträcker sig från en ljust gulaktig till en ljust rödaktig kulör, och kärnvirket är rödaktigt. Lärk kan innehålla garvsyra, har en rak och klar ringprofil och mycket attraktiv och dekorativ struktur. Virket har medel till ganska god motståndskraft. Barrträ med densitet på ca 590 kg/m³.

Ek

(Qoercus robur L.) Splintveden på ek är tät, med en ljus grågul kulör. Kärnvirket skiljer sig då det som färskt virke är grågult för att sedan ändra sig till en brunaktig kulör efter inverkan av ljus. Enligt EN 350-2 har kärnvirke från ek med markkontakt en motståndskraft av klass 2(motståndskraftig). Hårdträ med densitet på ca 710 kg/m3.

Sipo Mahogny

Sipo (Sipo Utille – Entandrophragma Utille)  är ett afrikanskt hårdträ med högt brinellvärde som lämpar sig bra till att göra tex portar, fönster eller trösklar som skall tåla hård användning. Sipo är rödbrunt och blir bäst som oljade produkter.

Aluminium

(Al) Aluminum har många bra egenskaper – låg vikt, god formbarhet, hög återvinningsfrekvens och god korrosionsbeständighet som ger lång livslängd och låga underhållskostnader.