Kulörer – tips när du ska välja

Vilken kulör du väljer är inte bara ett estetiskt val, kulören är också en av de faktorer som påverkar dörren eller fönstrets uttryck, upplevda storlek eller intryck på fasaden. Mörka kulörer förstärker profilen och gör att ytorna ser ut att ligga djupare in. Ljusa men starka kulörer får motsatt effekt där ytorna ser ut att ligga längre ut. Vad som syns mest är blanka och ljusa kulörer eftersom de reflekterar ljus.

När du ska välja kulör är det också viktigt att ta hänsyn till fasaden. Vill du att fönstret eller dörren ska sticka ut eller smälta in? En kulör som liknar fasadens minskar fönstrets eller dörrens betydelse samtidigt som en avvikande kulör framhäver detaljerna. Under vissa tider var det vanligt att öppningsbara delar betonades med en avvikande kulör. På större hus kunde också fönsteromfattningarna färgsättas så att de skulle likna sten. Skulle du vilja ha en avvikande kulör är det en god idé att välja en nyans som ändå ligger nära fasadens kulörton eller svarthet. Det ger huset ett enhetligt intryck även om fönster och dörrar inte har samma kulör som fasaden.

Om du är osäker på vilken kulör du har idag så försök få med en bit som är i storleken av en gammal 5-krona så kan varje välsorterad färgaffär skjuta kulören till dig och du får en exakt ton. När det gäller kulör på DOFAB sätter fantasin gränsen. Vi levererar alla kulörer – både NCS och RAL och både på in- och utsida av dina partier.

I det här klippet berättar Karolin mer om vad du bör tänka på.

Dela gärna sidan:
Rulla till toppen