Kulturfönster på stenhusdröm i Veberöd

DOFAB Kulturfönster

Vi älskar att få höra om och inspireras av andras passionsprojekt! Extra roligt blir det när vi på DOFAB får vara med och bidra med dörrar och fönster i vår älskade kulturprofil. Ett sådant projekt finner vi hos Sandra Lindsjö och David Gerhartz i Veberöd. Där har de förverkligat drömmen om att rita och bygga sitt eget stenhus. Det har varit en lång och kreativ resa som ännu inte nått sitt slut, en resa som de också dokumenterar på sitt instagramkonto @ruth_och_arthur! Till detta blogginlägg har de delat med sig av tankar och tips bakom valen av kulturfönster och fönsterkulör. Håll till godo!

Sandra och David bodde tidigare i Limhamn och inspirerades mycket av de gamla husen i omgivningarna. Många av dessa hus är byggda runt eller en bit efter sekelskiftet 1900. En stil som kom att göra ett avtryck på deras eget bygge. Efter att ha letat efter hus i ungefär ett års tid köpte de en tomt med tillhörande sommarstuga i Veberöd vid Romeleåsens fot. Där bestämde de sig ganska fort för att ta saken i egna händer och rita sitt eget drömhus. Till detta fanns det två olika anledningar, berättar Sandra och David. Det gick inte att hitta ett hus som passade in mellan tomtgränsen och stugan. Dessutom skulle bygget bli betydligt billigare om de ritade huset själva. En bonus var att familjen samtidigt kunde låta stugan stå kvar och bo i den under byggtiden.

Nästa steg var att klura ut hur huset skulle se ut. Sandra och David valde att vända blickarna bakåt och hämta inspiration ur arkitekturhistorien. En favoritepok är tiden kring 1910-1920-talet. Det är ”en tid med flera olika stilar och blandstilar. Med början i Jugendstil och senare Modernismen, Tjugotalsklacissismen och Art Deco”, förklarar paret. Å andra sidan har de många favoritepoker. Ett tips från dem är därför att bestämma sig för en stil och sedan försöka hålla sig till den så gott det går.

dofab kultur flaggpostfönster gröna 8 Kulturfönster på stenhusdröm i Veberöd DOFAB

Vad de märkte då var utmaningen i att hålla sig till en särskild stil. Under årens gång har material och metoder förändrats, berättar paret. En av deras största problem var att hitta fönster som passade till huset och stilen. Hos de största fönstertillverkarna var utbudet begränsat och att få träfönster tillverkade enligt gamla metoder hade blivit alldeles för dyrt.

Då dök plötsligt Dofab upp som en skänk från ovan. Med ett brett utbud av modeller i både trä och trä/aluminium hittade vi snabbt en stil som passade huset perfekt. Och till ett betydligt bättre pris. Detta tillsammans med de många valmöjligheterna gjorde valet enkelt” förklarar Sandra och David.

Efter mycket funderingar valde paret slutligen så kallade flaggfönster med genomgående post i DOFABS Kulturprofil. Flaggfönster liknar flaggor och var väldigt populära från 1800-talets andra hälft fram till 1920-talet. DOFAB Kultur är framtaget just för att ge intrycket av gamla kopplade fönster med äkta glasbrytande spröjs men med alla moderna fördelar. För ett hus byggt idag med inspiration från 1910-1920-talets passade fönstren perfekt!

dofab kultur flaggpostfönster gröna vikdörr fönster Kulturfönster på stenhusdröm i Veberöd DOFAB

Utöver flaggpostfönstrenmed kulturprofil har DOFAB också levererat ett stort vikparti i samma stil som de mindre. Vikpartiet är 3.6 meter och väger ca. 235 kilo. Tanken bakom vikpartiet var att låta inne och ute smälta samman. DOFABS vikdörrar är ritade för att följa samma dimensioner som alla kulturfönster – smäckra och eleganta med massiva ljusinsläpp och på sommaren innebär en vikdörr en fantastisk möjlighet att släppa in trädgården i huset. Så småningom kommer vikpartiet hos Sandra och David leda ut till ett trädäck där vänner och familj kan samlas och njuta av sommaren.

dofab kultur flaggpostfönster vikdörr terass gröna Kulturfönster på stenhusdröm i Veberöd DOFAB

När formen på fönstren var bestämd var det dags för parets nästa svåra val – vilken kulör ska fönstren ha? ”Att välja kulört på fasad, tak, fönster och dörrar handlar väldigt mycket om omgivningen”, menar David och tillägger att den gråblåa fönsterkulören på kustnära stenhus är en personlig favorit. En sådan kulör gör sig otroligt bra när huset har ”ett blått, grått och ibland piskande vitt hav som närmaste granne”.   

Från Veberöd är det en liten bit till havet och därför fick kulören inspireras av annat. Omgivningarna i Veberöd är natursköna och gröna med både löv-och barrträd. Sandra och Davids hus ligger precis intill en skog och skogen blev en given inspirationskälla. Paret fastnade omedelbart för en grågrön nyans som användes flitigt i början på 1900-talet. De beställde hem färgprov och kulören – NCS N 3005 G50Y – kändes helt rätt. Att ta med sig lite större färgprov hem och se det i naturligt ljus är ytterligare ett tips från Sandra och David!

dofab kultur flaggpostfönster gröna 4 Kulturfönster på stenhusdröm i Veberöd DOFAB
“Jag är så glad att vi valde gröna flaggfönster. De gör sig så rätt i skogsmiljön vi bor i”, skriver Sandra på Instagram.

Kulören inomhus behöver nödvändigtvis inte vara densamma som utomhus. DOFAB målar gärna med olika kulörer på in-och utsida vilket Sandra och David drog nytta av när de valde vit insida på sina kulturfönster.

dofab kulturfönster flaggpostfönster innifrån vita Kulturfönster på stenhusdröm i Veberöd DOFAB
Romantisk grön utsida, men modern vit insida på dessa kulturfönster.

Att välja kulör till fasaden var en liknande process. Valet stod då mellan den antikvita kulören NCS 0502 och den mer rena vita kulören NCS 0500. Återigen fick omgivningen vara rättesnöret. Skogen med sina gröna och bruna nyanser och på hösten också gula och röda gjorde att den antikvita färgen såg gul ut. Huset har dessutom ett enkupigt taktegel i naturröd lera från Vittinge. Det är ett svenskt klassiskt taktegel som passar utmärkt till hus i traditionell stil, men det bidrog till det gula intrycket på putsen. Av den anledningen fick kulören på fasaden bli en mer klar, vit fasad i NCS 0500.

dofab kultur flaggpostfönster gröna Kulturfönster på stenhusdröm i Veberöd DOFAB
Grågröna fönster på klar vit fasad var ett bra beslut!

Sandra och Davids hus är en match made in heaven för vår kulturprofil. Allt i DOFAB Kultur är framtaget just för att ge intrycket av gamla kopplade fönster med äkta glasbrytande spröjs men erbjuda dagens fastighetsägare ett kulturfönster med överlägset bättre ljudvärden, u-värden och ett enklare underhåll med endast två sidor att putsa. Vårt mål är att det inte ska synas om man byter ut ett kopplat fönster mot ett kulturfönster med energiglaskassett. Det finns ingen finare komplimang än när man inte kan se skillnaden. När allt kommer omkring visar det sig att alla val Sandra och David behövt göra längst vägen varit rätt. Kombinationen av det naturröda takteglet, den vita fasaden och de grågröna flaggpostfönstren är en dröm som omfamnar en svunnen tid. Ta en titt och inspireras på deras instagramkonto @ruth_och_arthur!

Blev ni sugna på nya fönster efter att ha sett hur fint det blev hos Sandra och David? Då är det bara att höra av sig till oss! Kontakta oss gärna för en kostnadsfri offert genom att mejla till info@dofab.se eller genom att ringa till oss på 040-230 270 i söder, 031-230 270 i mellersta Sverige och 08 230 270 i norr. Hjärtligt välkomna till oss på DOFAB!

dofab kultur vikdörrar kulturfönster gröna 2 Kulturfönster på stenhusdröm i Veberöd DOFAB
Det tillfälliga boendet i sommarstugan ligger inte långt från nybygget.
Dela gärna sidan:
Rulla till toppen