ÅRSTIDEN FÖR vikdörrar & Vårskrik

Vårskrik och vikdörrar

Fasadrenovering är fasadrenovering och det gamla kommer aldrig igen! Det finns olika nivåer på allt- men det här huset slår det mesta. För det första har den här kvinnan lyckats renovera sitt hus till den milda grad att grannarna inte hade hittat hem om de varit på semester för länge (den bedriften är bara ett steg i förvandlingen och det ska vi skriva om en annan gång för nu är det vår och då är det uterummet vi ska dyka in i). För det andra har hon lyckats bygga till en veranda så att det ser ut som om den alltid funnits där. Och för det tredje linjerar allt – fönster, vikdörr, öppningsbara fönster, fasta fönster. Symmetri och linjerande spröjs – ja det börjar likna äkta lycka! PLUS- att det är vår ja halleluja!

Huset före renovering och innan verandan med DOFABS vikdörrar kom på plats.
Före och efter! Bilden till vänster visar huset före renovering, och bilden till höger det fönster som ersattes av verandan med vikdörrar.

Huset hade från start bara en liten dörr från grovköket som låg ett halvplan ner på väg mot källaren. Den nya grovköksdörren ritades med spröjsning och glas och det var den närmsta vägen ut mot köket. Men ändå – ingen naturlig plats fanns mot trädgården som det fanns ingen naturlig plats i huset som öppnade upp mot trädgården – utan det var att stanna inne eller vara ute.

Vikdörrar och vårskrik

När tanken på en veranda, punchveranda och uteplats växte fram så lades mycket tid på flödet i huset. Var gick man, ville man gå, skulle man äta där, sitta där, få plats med många eller bara ett litet utrymme med plats för läsfåtöljer? Valet föll på – allt.

Rummet placerades efter solen. Från köket hade för mycket behövt byggas om men från ett kontorsrum fanns det en naturlig plats för att öppna upp för dörr och ändå så pass nära köket att det skulle kännas naturligt. Rummet följer inte ytterväggen utan sticker ut i bakkant med ca. 1,5 m och här byggdes inte vägg utan där placerades ett fönster vilket alltid öppnar upp för oväntat mycket ljus oavsett väderstreck (tänk på detta vid kupor till rum som i många fall hade mått bra av små triangelformade glassidor).

DOFAB Vikdörrar
DOFAB Vikdörrar

På sidorna beställdes fönster i en karm för att minska andelen trä och slippa karm i karm (när man skruvar ihop flera fönster i varandra på rad) och sedan som pricken på i:et; en vikdörr längs hela långsidan ut mot gräsmattan. På sommaren kan alltså inne och ute helt försvinna i varandra och den breda trappan blir en perfekt avsats och loungeplats för gäster som väntar på att grillkolen ska bli perfekt inför kvällens middag. Eller familjens chill innan det är varmt nog att sitta i gräset.

Vikdörrar DOFAB
DOFAB Vikdörrar

Fönstren till hela huset är DOFAB Kultur med 2-glas energiglas och wienerspröjs. Wienerspröjs är en 24 mm spröjs som sitter på båda sidor glas och har en kant mellan glasen som gör att det ser ut som en glasdelande spröjs. Men rutan är hel vilket ger bättre energieffektivitet och möjlighet till en smäckrare spröjs.

Vikdörren kan delas in lite hur man vill men eftersom allt fokus ligger till höger om verandan sett från gräsmattan så valde ägaren att alla dörrblad skulle dras åt motsatt håll så flödet mot trädgården blev helt fritt från hinder. Det fina med detta är att det blir ett extra vindskydd från andra hållet.

Både vikdörr och terrassdörr har säkerhetsspanjolett och är alltså dubbla skalskydd- men när det gäller låsning så ska man alltid höra med sitt försäkringsbolag om man behöver extra lås eller bakkantssäkringar.

Glasen är personsäkerhetsglas eftersom du har glas hela vägen ner till golv, och u-värdet håller ca 1,3. Huset ligger i Sveriges varmaste zon och är en tillbyggnad till ett befintligt äldre hus med en dörr emellan så valet mellan 2- och 3-glas var enkelt.

Kulören är RAL 9010 – man kan välja både RAL och NCS men det fina med RAL är att plåtar för fönsterbleck ofta målas i RAL och då kan man på ett enkelt sätt få samma kulör i både fönster och plåtar.

Utformningen av dörrar, fönster och vikfönster är individuell men just dörrar är tacksamma att bryta mönster på, de kan gott få leva ett eget liv. Här valde ägarinnan att ha liggande spröjs i vikdörrarna eftersom hon vill kunna sitta här på vintern, i en fåtölj och ha full utsikt över en vit trädgård.

För så är det med vikdörrar- de är en wowfaktor både i vintertid och när det är dags för vårskrik. För så glad blir man av att ha dörrar öppna och känna ljumma vindar leta sig in i hus och hem.

HÄR HITTAR DU INFORMATION OM PRODUKTERNA:
DOFAB Vikdörrar
DOFAB Kultur 2-glas
Inspirationsbilder med vikdörrar och vikfönster

dofab5sept2021nr115drweb ÅRSTIDEN FÖR vikdörrar & Vårskrik DOFAB
dofab5sept2021nr111drweb ÅRSTIDEN FÖR vikdörrar & Vårskrik DOFAB
dofab5sept2021nr112drweb ÅRSTIDEN FÖR vikdörrar & Vårskrik DOFAB
dofab5sept2021nr109drweb ÅRSTIDEN FÖR vikdörrar & Vårskrik DOFAB
dofab5sept2021nr024web ÅRSTIDEN FÖR vikdörrar & Vårskrik DOFAB
dofab5sept2021nr069web ÅRSTIDEN FÖR vikdörrar & Vårskrik DOFAB
dofab5sept2021nr024web ÅRSTIDEN FÖR vikdörrar & Vårskrik DOFAB
Dela gärna sidan:
Rulla till toppen