Verandafönstret – kärt barn med mycket spröjs

Verandafönstret – kärt barn med mycket spröjs

Veranda kommer från det bengaliska ordet barandah och är en låg balkong i markplan med eller utan tak och väggar. I det svenska klimatet blev en veranda den plats där man lade lite extra omsorg och kunde möta våren tidigare och njuta av hösten längre genom många, och ofta tätt spröjsade fönster.

Verandan har oftast en dörr ut mot trädgården, men kan lika gärna sitta samman med husets entré och helt enkelt bli en lite mer ombonad farstukvist. Kärt barn har många namn- och mycket spröjs. Ofta var det just punschverandan som fick extra snickarglädje, färg och form.

bild5 1 Verandafönstret – kärt barn med mycket spröjs DOFAB

Och kärt blev det när vi mötte den kreativa inredaren Mirelle Stoor som för 3 år sedan köpte huset Björkbacka med sin fästman Mattias. Där har paret renoverat och gjort om mer eller mindre allt i huset och där de nu njuter av livet med sin lilla hund Olof. När det var dags för renovering av verandan så var det också dags för fönsterbyte.

Punchverandan var försedd med klassiskt vita fönster men Mirelle ville få in mer ljus, öka den smäckra känslan och byta kulör; ”-Vi har sedan vi köpte huset vetat att fönstren i punschverandan har varit i behov att bytas” berättar Mirelle. ”Eftersom jag jobbar med inredningen så började mina tankar såklart att spinna igång direkt på hur jag kan göra vår punschveranda till det där lilla extra, utan att tumma på husets ursprungliga stil. Jag bestämde mig rätt så snart att gröna fönster kommer att bli helt perfekt. Det finns ju ingen så härlig kombination som kontrastfärgerna rött och grönt tillsammans.”

bild4 Verandafönstret – kärt barn med mycket spröjs DOFAB

Valet föll på vår egen favorit DOFAB Kultur med 2-glas energiglas och spröjs på både in och utsida. Spröjsen på dessa kulturfönster är wienerspröjs med en list mellan glasen så de ser helt genomgående ut. Insidan målades i vit RAL 9010 och utsidan med Mirelles designade spröjs målades i grön RAL 6020.

bild1 Verandafönstret – kärt barn med mycket spröjs DOFAB

”När jag hittade till DOFAB blev jag verkligen så glatt överraskad över att man hade möjlighet att göra allt “custommade”. Hos DOFAB kunde jag leva ut mina drömmar i allt från design till färg och små detaljer på fönstren. Det jag blev allra mest nöjd över är det nya rena intrycket puschverandan fick, utan att ta bort spänningen och lekfullheten i uttrycket. Nu känns det som att det är såhär Björkbacka skulle se ut från första början. Det blev verkligen helt perfekt!”

När det gäller färger så är det alltid vår rekommendation att måla upp prover, måla upp stort och framför allt- låt färgen torka och måla två gånger. Många gånger är det ju inte kulören du ser när du öppnar burken som sedan är slutresultatet när den torkat. Och det krävs ofta ett par lager innan du inte får genomsläpp på färgen under.

Du ska ju ha dina fönster alltid- så tiden du lägger på att välja färg har du alltid igen. Du är varmt välkommen att fråga oss om du vill ha råd och du kan även se massor av kulörer på hemsidan under ”Inspiration” där vi samlat massor av bilder från massor av projekt.

bild6 Verandafönstret – kärt barn med mycket spröjs DOFAB

Fönstren på bilden är utåtgående och har målade gångjärn i samma kulör som fönstren. Fönstret med två luft(fönsterbågar) har bredd 1060 x höjd 1300mm och fönstret på gaveln har bredd 2045 x höjd 1300 mm.

Och om du har tid över när fönster är på plats och du ska dekorera huset- gå in på Mirelles instagramkonto @designbymirelle) där hon ger dagliga tips på roliga, fiffiga och vackra inredningstips för alla!

Tack för förtroendet!

Dessa produkter användes;

DOFAB Kultur Fönster

OR 121924 / STRÖMSHOLM

bild2 Verandafönstret – kärt barn med mycket spröjs DOFAB
Dela gärna sidan:
Rulla till toppen