U-värde

U-värde är det antal watt som försvinner per m2 och kelvin W/(m2·K). När man mäter U-värde glas gör man det på en kvadratmeter med en grads skillnad mellan inomhus- och utomhustemperaturen.

För dig som kund är det viktigt att ange om du vill ha ett U-värde på glaset eller på hela konstruktionen. Glaset har ett eget U-värde baserat på sina egenskaper. Detta värde är alltid testat. Sen finns ett värde för hela konstruktionen; dvs. glaset i sin både med en karm och tätningslister. Detta värde kan vara testat men också beräknat beroende på om det är en standardprofil eller ett helt unikt fönster som du utformat själv. Isåfall kommer du få U-värdet som är beräknat på standardprofilen i en standardstorlek. U-värdet anger hus isolerat ett parti är och ju lägre värde desto mer energieffektivt är partiet.

Ett lågt U-värde minskar husets uppvärmningsbehov. Men du ska även utgå från hur din fastighet släpper ut energin i stort. Vi har fönster som ger allt från 0,8 till 1,4 och du ska välja det U-värde som är mest lik väggarna i din fastighet. Annars betalar du i onödan för superglas- medans dina väggar är otäta och släpper ut värme och in kyla. Att även utgå från vilken värmezon du bor i Sverige gör att du till slut optimerar både inköpskostnad, energieffektivitet och utseende vid ditt fönster- och dörrbyte.

Dela gärna sidan:
Rulla till toppen