60-tal med oljad ek & gröna glas

DOFAB Pivotfönster fönsterbyte renovering

Det svåraste är egentligen att skapa förändring som inte syns. Fönsterbyte och renoveringar som smälter in och som bara känns. Det kräver intresse för historia, passion och en vald väg av fastighetsägaren. Det här huset bara bockar och bugar inför familjen som kände in vad som skulle göras – och hur.

dofab5sept2021nr189web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB

I Malmö finns en lång rad formsäkra sextiotalsvillor, arkitektritade och omsorgsfullt byggda med hög kvalitet. Det här huset är ett av dem – välbevarat, och med mängder av fina detaljer såsom en från taket hängande öppen spis och platsbyggd förvaring, för att nämna några.

dofab5sept2021nr249web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB

Önskemålet från familjen som bor här var att stärka tidsandan men öka energieffektivitet och höja säkerheten. Ett byte av fönster, terrassdörrar och skjutdörrar med det självklara uppdraget att bevara varje detalj utseendemässigt. Vi har skapat nya fönster i exakt samma utformning som de ursprungliga, vitmålad furu på karm och båge och oljad, massiv ek i alla omfattningar och glaslister. Beslagen som har använts är genomgående tidstypiska.

dofab5sept2021nr213web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB

De stora pivotfönstren släpper in generöst med ljus och ger en fri utsikt mot gata och trädgård. Pivot har den fantastiska egenskapen att den tillåter panoramastorlekar till över 2700 mm i bredd och 2100 i höjd. Gigantiska dimensioner alltså som tillåter att ljus kan flöda in obehindrat utan indelningar eller poster. Pivå innebär att du öppnar fönstret så öppnas fönsterbågen så att halva öppnas in i rummet och halva fönsterbågen öppnas utåt från fasaden. Detta innebär att all vikt centreras längs karmsidan. Denna stabila och trygga konstruktion möjliggör dessa stora fönster. Familjen i detta hus hade egentligen fönster som kunde ersättas med t.ex. vanliga vridfönster (även om vissa var upp till 1180mm x 1650 mm) men önskan om att behålla ursprunget gjorde att valet föll på just pivotfönster. Du kan läsa mer om pivotfönster här.

dofab5sept2021nr235web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB

De fasta fönsterpartierna i DOFAB KULTUR på trädgårdssidan har en vacker bröstning i mörkt grönt glas som täcker insidans uppbyggda bröstning där elementen är monterade. Det gröna glaset ger en särprägel till huset och bidrar till en fin övergång mellan ute och inne. Vi återanvände de gröna originalglasen i detta projekt för att behålla precis rätt
färgställning. Glasen är 8 mm tjocka, men vi fick dock hjälpa upp dem till modern personsäkerhet (BBR) så vi laminerade en säkerhetsfilm på baksidan innan de återmonterades.   

dofab5sept2021nr255web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB

Huset har en senare tillbyggnad med ett uterum. Här ritade vi nya skjutdörrar som harmonierar med helheten genom samma stora glasytor och glaslister i massiv ek som används till fönstren. Det är inte förrän man ser det i verkligheten som ekens mjuka ton verkligen ger liv till den vitmålade furen. Att familjen dessutom valde eklister både på in och utsida i hela huset förstärker än mer känslan av kärlek för detaljer.

Vi tackar för förtroendet!

Här är länkar till de produkter du ser på bilderna!

DOFAB Kultur Fönster
DOFAB Kultur Terrassdörr
DOFAB Skjutdörrar
DOFAB Pivotfönster

OR 110998 / MALMÖ

dofab5sept2021nr231web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB
dofab5sept2021nr210web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB
dofab5sept2021nr297web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB
dofab5sept2021nr220web 60-tal med oljad ek & gröna glas DOFAB

Dela gärna sidan:
Rulla till toppen