Glassäkerhet i bostad, förskola och på publika platser

DOFABPORTEN Ekport

Vi får många frågor om varför vi använder så mycket personsäkerhetglas i våra offerter jämfört med våra konkurrenter. Så vi tänkte förklara det här.

Enligt BBR så finns det ett lagkrav på glas i bostäder. Från den  1/1 2013 så gäller detta även ändring av bostad- t.ex. när man vill byta fönster.

Det är en stor prisskillnad mellan standardglas och personsäkerhetsglas men vi på DOFAB känner att vi måste informera och offerera enligt BBR. Sedan är det upp till varje fastighetsägare att välja om man vill följa detta eller inte.

I korthet gäller följande för bostäder:

  • Glasyta i yttervägg lägre än 0,6 m till golv eller mark skall vara av härdat eller laminerat glas in- och utvändigt.
  • Glasyta högre än 0,6 m från golv eller mark finns inga krav på personsäkerhetsglas.

Det finns dock många olika krav på olika typer av fastigheter och var i byggnaden glaset sitter. På vår hemsida har jag lagt upp de regler som gäller- klicka här för att ladda ner eller läsa direkt.

Sen tycker vi att sunt förnuft kan råda utanför BBR- har man en dörr med mycket glas och den skall ha personsäkerhetsglas och över denna ett stort fast överljus- så varför inte ta ett personsäkerhetsglas där med.

Likaså är många glada för att använda härdat glas i stora fönsterpartier- men då ska man veta att om tjuven vill in är det bara att knacka med ett spett eller annat spetsigt föremål och sedan är det fri lejd in i huset eftersom glaset går i tusen bitar. Vi rekommenderar alltid laminerat glas utifrån och då gärna limmat i båge/karm om man är rädd för inbrott. Då får tjuven stå och jobba en stund och förhoppningsvis blir han upptäckt under tiden- eller tröttnar.

Vi rekommenderar alltså hellre för mycket än för lite personsäkerhetsglas, det gör våra offerter lite högre i pris ibland, men det ger dig också en bättre produkt och mer säkerhet för pengarna.

Dela gärna sidan:
Rulla till toppen