Kulturfönster och dörrar på Havremagasinet

DOFAB Kultur fönster, flygfoto över havremagasinet

Historiska byggnader som får nytt liv – finns det något bättre? Havremagasinet i Hässleholm är ett exempel där kulturfönster och entrédörrar med spröjs och allmogeprofil skulle återinföras i modern tappning. DOFAB fick förtroendet att leverera fönster och dörrar till vad som anses vara Hässleholms första höghus sedan 100 år tillbaka! Med sina 22 meter och sex våningar var Havremagasinet ett av fyra identiska magasin som byggdes på order av regeringen i början på 1900-talet. De placerades på fyra strategiska platser runt om i landet: Hässleholm, Karlsborg, Östersund och Boden.

DSC 0037 Kulturfönster och dörrar på Havremagasinet DOFAB

Magasinet byggdes mellan åren 1917-1919 men togs i bruk först år 1920 för lagring av just  havre. Under hundratals år drevs militära fordon inte av bensin eller diesel utan av hästar. Hästar användes för att transportera soldater, vapen och proviant. För dessa ändamål krävdes många hästar som också behövde havre. Ifrån Hässleholm försågs alla hästar på regementena i Skåne, Halland, Blekinge och Småland med havre, samt manskapen med bröd. Att byggnaden låg nära järnvägen var avgörande och därför byggdes magasinet på ett område kallat Norden i anslutning till regementet T4.

DSC 0016 Kulturfönster och dörrar på Havremagasinet DOFAB

För att vara en stor byggnad hade den förvånansvärt få anställda. År 1920 fanns en förvaltare, en magasinchef, en maskinist och två magasinarbetare. Det var ett mycket hårt arbete som bland annat innebar att lasta av säckar om 100 kilo från järnvägsvagnar för vidare transport till magasinet.

DSC 0024 Kulturfönster och dörrar på Havremagasinet DOFAB

Att förvara havre är också betydligt mer komplicerat än det verkar. För att undvika att havren möglade eller förstördes behövde den ständig övervakning. Av den anledningen spelade byggnadens fönster en avgörande roll. När havre blir för varmt så ”brinner” det och fördärvas. För att undvika överhettning var endast nedre plan uppvärmt. För de anställda var arbetsmiljön iskall på vintern och stekhet om sommaren. Under sommaren fick de två magasinarbetarna springa upp och ned i huset för att öppna fönster så att rumstemperaturen sjönk. Öppna fönster ger dock ovälkomna fågelgäster en chans att smyga sig in. Därför var alla fönster försedda med skyddande nät.

DSC 0001 Kulturfönster och dörrar på Havremagasinet DOFAB

Men det räckte inte med att bara öppna fönstren, havren måste också transporteras runt i huset under natten. Havren som var packat i säckar om 50 kilo flyttades med hjälp av rörskruvar och skovlar på band. Från högsta våningen, ner, och sen upp igen. Samma procedur genomfördes om havren hade blivit fuktig.

När hästarna försvann från det militära försvann också havren. Magasinet blev då ett mer allmänt förråd för militären men också för andra statliga verksamheter. Vid den tiden hade huset blivit en del av stadsbilden och husets ursprungliga namn förblev även om havren sedan länge var borta.

Nuförtiden används de olika havremagasinen som magasin, kulturförvaltning och museum. Havremagasinet i Hässleholm är nu förvandlats till moderna kontor för bland annat Hässleholm Kommuns avdelningar. Det är Hässleholms industribyggnadsbolag Hibab som ansvarat för omvandlingen. Läs gärna mer på : http://www.hibab.se/hassleholm/magasinet-3-13-c/.

Att behålla husets historiska karaktär och förena det med en modern arbetsplats har varit högsta prioritet. För att bevara husets särskilda stil har magasinet fått energibesparande kulturfönster med allmogeprofil. För att möta byggnadens gröna inriktning valdes DOFAB KULTUR som är kulturfönster med 2-glas energiglas med argon. För minskat underhåll valdes vår nya  aluminiumutsida som efterliknar dels kittfalsen på glasbrytande spröjs och vi har lagt till en extra bockning för att få fram skuggningen av en glaslist. Vackert och hållbart samtidigt!

dofab kulturfönster spröjs halvmånefönster havremagasinet 1 Kulturfönster och dörrar på Havremagasinet DOFAB
Milvsid utsikt genom de gigantiska gavelfönstren. underbar plats för ett möte mellan gammalt och nytt!

Vi kan inte nog tacka för förtroendet att få vara del av husets historia genom dörrar och fönster!

Vill du veta mer? Kontakta gärna vår projektledare Fredrik Persson på fredrik@dofab.se

Dela gärna sidan:
Rulla till toppen